fbpx
Medya Akademi, Ankara Ofisi
ODTÜ Teknokent

Dijital Mecralar İçin Ses ve Mikrofon Kullanımı

Dijital mecralar için video hazırlarken en önemli unsurlardan bir tanesi de mikrofon kullanımı ve sestir.  YouTube videolarınız veya podcast yayınlarınız için ihtiyacınız olan önemli şeylerden birisi iyi bir ses kaydı ve haliyle bunu sağlayacak iyi bir mikrofon olacaktır.

Videolar görüntü ve sesten oluşur. Bu nedenle kaliteli görüntü kadar (hatta çok daha fazla) kaliteli ses de büyük önem taşımaktadır. (Kabul edelim ki hiçbirimiz sesini tam olarak duyamadığımız bir filmi izlemek istemeyiz.) Bu nedenle sesi doğru şekilde kaydetmek ve izleyicilerinize harika bir deneyim yaşatmak, kanalınızın gelişimi için oldukça işe yarar. Bu aşamada iyi bir mikrofona sahip olmak ve mikrofon kullanımı konusunda yetkinliğiniz oldukça önemlidir.

Kaliteli ses, en azından bir kayıt düzeyinde net bir diyalog yakalamak anlamına gelir. Bu kitlelerin videonuzu izlemesini ve karakterlerin neler söyleyip yaptıklarını anlamasını sağlar.

Kaliteli sesi yakalamak için, öncelikle hangi tür mikrofonları kullanmanız gerektiğini bilmeniz gerekir.

Temelde üç tür mikrofon vardır.

“Shotgun” olarak tabir edilen mikrofonlar, anlatıma dayalı çekimlerde ve belgesel çalışmalarında kolaylıkla kullanılabilir.

Bir diğer mikrofon türü de televizyonlarda spiker ve tartışma programına konuk olanlarda sıklıkla gördüğümüz yaka mikrofonlarıdır. Konuşan kişilerin yakasına takılan yaka mikrofonları, uzun süre konuşma gerektirebilen röportaj veya çekimlerde iyi iş çıkartırlar.

Genellikle görmediğimiz ama dizilerde kullanılan olta mikrofonlar, (Genellikle uzun bir çubuk yardımıyla film karesinin üstünde yer alırlar.) birkaç kişi karşılıklı konuşurken ya da geniş çekim yapıldığında ve mikrofonun konuşmacının yakasına iğnelenmesine veya yanında durmasına izin verilmediğinde kullanılabilirler.

Videolarınızda sesin en iyi şekilde olması için mikrofon kullanımınız kadar ortamın sessizliği de önem kazanmaktadır.

En iyi mikrofonlar bile istediğiniz seslerin yanı sıra istemediğiniz dış sesleri de kaydedebilmektedir.

Bu durumda YouTube ekibine kulak vermenizi öneririm: “Düzgün ses kaydı, yer seçiminden başlar. Sessiz sakin bir yer seçerek konuşmalarınızın etkin bir şekilde yakalanmasını sağlayabilirsiniz. İnsanların ne konuştuklarını duyamadığı muhteşem bir yer seçerek kendi ayağınıza sıkmayın. Ayrıca oyuncu ve set ekibinizden, çekimler sırasında büyük olasılıkla arka planda çalacak veya titreyecek elektronik cihazları kapatmalarını isteyebilirsiniz. Klima veya jeneratör sesi gibi arka planda gürültüye neden olacak diğer faktörleri de unutmayın. Filmde duyabileceğiniz kadar gürültüye neden oluyorlarsa bu cihazları kapatmayı düşünebilirsiniz.



Bir yorum yazın