fbpx
10. Yıl (2013 - 2024)
Medya Akademi, Ankara Ofisi
ODTÜ Teknokent
Telefon

YouTube Başarı Hikayeleri

Bu makalede sizlere YouTube başarı hikayeleri sunacağım. Öncelikle YouTube ünlüleri üzerinde duracak, ardından da önemli başarılar elde etmiş YouTuberları sizlere tanıtmaya çalışacağım.

YouTube ünlüleri

YouTube hayatımıza pek çok ünlü ismi kazandırdı. Bunların bir bölümü tüm dünyada haklı bir şöhretin sahibi oldular. Hatta Türkiye de YouTube ünlülerinden payını aldı. Öykü Berk kardeşler başta olmak üzere YouTube Türkiye’de de pek çok kişiyi ünlü yaptı.

Dünden bugüne pek çok kişi YouTube’da video paylaşarak ülke ve dünya gündemine gelmeyi başardı. Bunda YouTube’daki ilgi çekici videoların klasik medya olarak tanımladığımız gazete ve televizyonlarda haberleştirilmesi önemli bir rol oynadı. YouTube videoları, sadece bu site ile sınırlı kalmayarak sıkça gazete ve televizyonlarda haber oldu.

Bu bölümde sizlere YouTube’un dünya gündemine getirdiği isimler ve YouTube başarı öyküleri üzerinde duracağız. Pek çoğu ilham verici öykü ve hayatlar…

Psy (Gangam Style)

“Gangam Style” denildiğinde muhtemelen aklınıza farklı bir müzik eşliğinde oldukça ilginç danslar yapan, takım elbiseli bir Koreli geliyordur. En azından dünyada yaşayan pek çok insan için bu böyle.

“Gangam Style”, Güney Koreli şarkıcı ve söz yazarı Park Jae-Sang’ın (Psy) YouTube ile tüm dünyaya duyurmayı başardığı şarkısı. “Tüm dünya” diyerek abartıyorum çünkü Psy bu noktada kırılması zor rekorlara da imza atmış durumda. Psy, “Gangam Style” adlı çalışmasıyla YouTube’da, 20 Eylül 2012’de en fazla beğenilen video olarak Guinness Rekorlar Kitabına girmeyi başardı. “Gangnam Style”, YouTube’da en çok izlenen video olmaya da devam ediyor. Ayrıca Psy’nin başarısı sadece YouTube ile de sınırlı kalmadı. Gangnam Style Amerika Birleşik Devletleri de dâhil olmak üzere tam 31 ülkede iTunes üzerinde 1 numaralı parça oldu. YouTube ile geniş kitlelere ulaşmayı başaran “Gangam Style”, MTV Avrupa Müzik Ödülleri’nde (MTV EMA) “En iyi video” dalında da ödül kazandı.

YouTube başarı hikayeleri içinde PSY'nin Gangam Style şarkısının özel bir yeri var.
YouTube başarı hikayeleri içinde PSY’nin Gangam Style şarkısının özel bir yeri var.

 

Psy, YouTube ile dünyanın önemli yıldızları ve pop ikonları arasında unutulması zor bir yer edindi. Öyle ki Gangam Style ciddi bir virale dönüşerek, dünyanın farklı yerlerinde taklitleri yapılıp yine YouTube’da paylaşılmaya başladı. Hatta iş o kadar ilerilere gitti ki, Psy’nin akıllı telefonlar için oyun uygulaması yayınlandı. Teknoloji ve eğlence dünyasından pek çok ünlü Psy ile “Gangam Style” dansı yapabilmek için yarıştı.

YouTube’u doğru kullanarak milyarlarca kişiye ulaşan Psy, artık dünyanın önemli bir pop ikonu haline gelmiş durumda. Bu nedenle sürekli yeni şarkılar yaparak, popülaritesini korumak istiyor. Bu noktada da yine en büyük yardımcısı YouTube oluyor. Psy, 8 Haziran 2014 tarihinde “Hangover” adlı yeni şarkısı YouTube üzerinde yayınlandı ve yılın yaz aylarına doğru “Daddy” adlı yeni şarkısının çıkacağı haberleri verildi ve ”Daddy” isimli şarkısı da 30 Kasım 2015’de yayınlandı. 25 Mart 2015 tarihinde ise Father adlı yeni şarkısı yine Psy’nin Youtube kanalında yayınlandı. Görünen o ki YouTube’da yeni şarkılar yayınlanmaya da devam edecek.

Pys’ın YouTube başarı öyküsü kendisine ciddi bir servet de kazandırdı. YouTube ile tanınıp yaptığı konser ve etkinliklerden kazandıkları bir yana sadece YouTube’da yayınlanan reklamlardan 8 milyon dolar kazandığı medyaya yansıdı ve bu kazanç her geçen gün daha da artmakta ve muhtemelen Psy’nin bankadaki mevduat hesabı sürekli bir artış grafiği sergilemekte.

Justin Bieber

YouTube’un dünyaya tanıttığı önemli isimlerden birisi de özellikle gençler arasında ciddi bir hayran kitlesine sahip olan Kanadalı Justin Bieber oldu. Pop, R&B şarkıcısı, oyuncu ve şarkı yazarı olarak bugün tüm dünyada tanınan Bieber, aradan geçen yıllar çoğu kişiye unuttursa da, aslında YouTube ile dünya gündemine gelmiştir.

Bieber’in kariyeri, YouTube’a koyduğu videoların 2008 yılında Scoot Braun tarafından keşfedilmesiyle başlamıştır. Justin Bieber Raymond Braun Media Group ile anlaşma imzalamış ve ardından Island Records ile albüm kontratı yapmıştır.

Bieber’ın ilk single’ı “One Time”, oldukça iyi bir çıkış yakalamış ve One Less Lonely Girl teklisi ile birlikte birçok listeye ilk sıralardan girme başarısı elde etmiştir. Bieber’ın ilk albümü “My World” 17 Kasım 2009’da çıkmış, 2. devam albümü “My World 2” büyük başarı yakalamış ve albümden çıkan ilk single Baby uluslararası başarı elde etmiştir. Bu süreçte Bieber YouTube’dan kopmamış ve  “Baby” klibi YouTube’da en çok izlenen videolar arasında yer almıştır.

Bieber, YouTube ile dünya gündemine gelmiş, ABD ve dünyanın geri kalanında birçok ödülün sahibi olmuştur. 2010 yılı Amerikan Müzik Ödülleri’nde “Yılın Sanatçısı”, “Yılın Pop/Rock Albümü”, “Yılın En İyi Çıkış Yapan Sanatçısı” ve “Yılın En İyi Pop/Rock Erkek Sanatçısı”, 2010 yılı MTV Video Müzik Ödülleri’nde “En İyi Yeni Sanatçı” ve 2010 yılı MTV Avrupa Müzik Ödülleri’nde “Yılın Erkek Sanatçısı” ödülünü kazanmıştır.

Bieber’ın kariyeri YouTube’un yetenekleri, yetenek avcıları ile nasıl buluşturduğunun da bir göstergesidir. YouTube gibi sosyal paylaşım ağları insanların yeteneklerini sunmaları için oldukça önemli. Bu durum, bu sektörlerde demokrasinin, eşitliğin de önünü açmış, başarılı insanların kendilerini gösterebilmelerine vesile olmuştur.

Öykü & Berk Gürman

YouTube ünlüleri, sadece ABD’de ve Batılı ülkelerde değil dünyanın dört bir yanında kendilerinden söz ettirmeyi başarıyorlar. Bu noktada YouTube’un Türkiye’de de birçok ismi ünlü yaptığını söyleyebiliriz. YouTube saysesinde ünlü olan isimlerden Öykü ve Berk Gürman kardeşler Türkiye’de önemli bir hayran kitlesi oluşturdu.

Akdeniz ve Arap müziğini harmanlayarak müzik yapan iki kardeş, YouTube’a yükledikleri videoda seslendirdikleri “Evlerinin Önü Boyalı Direk” şarkısı ile tüm Türkiye’ye kendilerini tanıtmayı başardılar. Milyonlarca kez izlenen video kısa sürede televizyonlarda da yayınlanmaya başladı.

YouTube’daki başarıları saysesinde pek çok plak şirketinin ulaşmak istediği Öykü & Berk kardeşler kısa sürede ilk albümlerini çıkartmış ve önemli bir satış sayısına ulaşmışlardır. Kısmet adlı albümde 10 şarkı yer almış ve Berk’in imzasını taşıyan şarkıların yanı sıra türküleri de flamenco ile harmanlayıp yorumlamışlardır.

İki kardeş, bu çıkışlarının ardından TRT’de “Boyalı Direk” adlı müzik ve sohbet programının sunuculuğunu üstlenmişlerdir.

Koray Avcı

Türkiye’de YouTube aracılığıyla şarkılarını milyonlara ulaştıran bir diğer ünlü isim de Koray Avcı’dır. 2015’te ciddi bir hayran kitlesine ulaşan Avcı’nın kariyerindeki önemli kırılma noktası videolarını YouTube’a yüklemesi olmuştur.

Üniversite öğreniminin ardından memleketi Ankara’ya dönen Koray Avcı, daha önce çıktığı hiç bir yerde sahne alamaz. Ancak bu Koray Avcı’yı müzikten uzaklaştırmaz ve o da müziğini Ankara sokaklarında insanlara dinletmeye başlar. Bir başka gitarcı arkadaşıyla beraber Ankara sokaklarında, hatta toplu taşım araçlarında çalmaya başlarlar. Bir gün metroda söylediği şarkının bir genç tarafından kaydedilip paylaşılması ve bu videonun çok ilgi görmesi üzerine, Koray Avcı bu mecranın ne kadar güçlü olabileceğini görür. Bu olayın üzerine kendi videolarını çekip YouTube ve diğer sosyal ağlarda yayınlamaya başlar. Sosyal medyada ilgi odağı haline gelen Koray Avcı, paylaştığı videolar ile milyonlarca kişiye ulaşır.

Avcı, günden güne artan talep doğrultusunda gerek yurt içinde gerekse yurt dışında çok sayıda konser verir, geniş bir dinleyici kitlesine ulaşır. Yılda yaklaşık 250 konser veren Avcı, yolunun kesiştiği Ahmet Çelenk ile (DokuzSekiz Müzik) albüm yapmaya karar verir. 28 Ağustos 2015 ‘de “Aşk İle” isimli ilk solo albümünü yayınlar.

Sözün özü; 2005’te yayına başlayan YouTube o günden bu yana pek çok ismi dünyaya tanıttı. Benim kanaatim ilerleyen yıllarda sosyal medya kanallarını kullanarak ünlü olan insanların sayılarının daha da artacağı yönünde. Kim bilir onlardan birisi belki de siz olabilirsiniz.

Not: YouTube konusunda çalışıyorsanız veya başarılı olmak istiyorsanız, Medya Akademi Blog’ta daha önce yayınladığımız “YouTube’da başarı için öneriler” başlıklı makalemizi incelemenizi öneririz.



Bir yorum yazın