Merhaba, web sitemin Google arama motorunda daha üst sıralarda yer alamsı için title ve meta description açıklaması ekleyeceğim.
Bu konuda nelere dikkat etmem gerekiyor? Title ve description metni hazırlarken kaç karakter sınırı var? Metinde mutlaka vurgulamam gerken kelimeleri nasıl seçmemi önerirsiniz?
Merhaba Mert,
Web sitelerinin Google ve diğer arama motorlarından daha üst sıralarda yer alaması için yapılan çalışmaları “arama motoru optimizasyonu” (İngilizce, Search Engine Optimization – SEO) olarak adlandırıyoruz. Arama motoru optimizasyonu yaparken ilk dikkat edilen noktalar arasında sitemizi adlandırdığımız “title” ve sitemizi kısaca açıkladığımız “description” bölümleri yer alıyor.
Title ve description belirlerken usul ile başlamak gerekiyor. Belirleyeceğimiz title en fazla , description ise karakter olmalı. Daha fazla karakter sayısı arama sonuçlarında görüntülenemeyeceği için size yarar değil, zarar verecektir.
Web sitelerinin ana başlıkları belirlenirken maksimum 60 karakter kullanılır. Fazlasının SEO için olumsuz olduğu konusunda bir ortak kabul vardır. 60 karakteri geçmeyerek, sitenizin adını ve çalışma alanlarını belirtebilirsiniz.
Örneğin biz Medya Akademi’nin www.medyaakademi.com.tr adresli resmi web sitesinde site başlığını “Medya Akademi | Dijital Pazarlama ve E-Ticaret” şeklinde kullanıyoruz. Burada amacımız, “Medya Akademi”, “Dijital Pazarlama” ve “E-Ticaret” aramalarında üst sıralarda yer almaktır.
Web sitelerinin açıklama bölümlerinde ise daha fazla karakter kullanabilirsiniz. Web sitenizin açıklama bölümünde 160 karakteri geçmeyecek şekilde sitenizin amacı ve ne hakkında olduğunu anlatabilirsiniz.
Medya Akademi’nin açıklama bölümü ise şu şekilde: “Medya Akademi; dijital pazarlama, sosyal medya ve e-ticaret alanlarında eğitim, danışmanlık ve yayıncılık hizmetleri sunar.”
Burada da amacımız, tahmin edeceğiniz üzere, “dijital pazarlama”, “sosyal medya”, “e-ticaret”, “eğitim” ve “danışmanlık” kelimeleri arandığında ön sıralarda yer almak.
Title ve description ile site içi SEO çalışmaları hakkında daha önce Medya Akademi Blog’ta yayınladığımız “İnternette Başarı İçin Site İçi SEO Çalışması Nasıl Yapılır?” başlıklı makaleyi ayrıca incelemeni öneririm.