fbpx
10. Yıl (2013 - 2024)
Medya Akademi, Ankara Ofisi
ODTÜ Teknokent
Telefon

YouTube’dan Para Kazanmak Mümkün Mü?

Medya Akademi koordinatörü Okan YükselCNN Türk‘ten Esra Öz‘ün sosyal medya ve YouTube‘a ilişkin sorularını yanıtladı. Yüksel, sosyal medyada ve YouTube’da başarılı olmak için neler yapılabileceğini anlattı.

Tamamı CNNTurk.com‘da yayınlanan röportajın bir bölümünü paylaşıyoruz:

Ülkemizde de gün geçtikçe artan mobil cihaz kullanımı ile birlikte Youtube izleme oranlarının arttığını dile getiren Yüksel, 2017 yılında YouTube’da 1 dakika içerisinde 4.1 milyon video izlendiğini söyledi. İlk kitabı “İnternet Gazeteciliği ve Blog Yazarlığı” ile dijital dünyanın kurallarını anlatan Medya Akademi’nin kurucusu gazeteci Okan Yüksel, sorularımı yanıtladı.

Türkiye’nin YouTube ile tanışması ve bu mecranın bugünlere gelmesi nasıl oldu?

YouTube ile tanışıklığımız çok eskilere dayansa da bu mecrada içerik üretmek noktasında Türkiye son yıllarda öne çıkmaya başladı. Ben ilk video blogumu 2010’un başlarında yayınlamıştım. O video blogu yayınladığımda Türkiye’de benim dışımda bu işi yapan sadece 3 kişi vardı. Yani koca Türkiye’de video blog hazırlayıp, yayınlayan sadece 4 kişiydik.

Bugün ise kaç tane video blog yayıncısı var, ben bile sayamıyorum. Her geçen saat yeni bir YouTuber doğuyor. YouTube kanallarının sayısı hızla artıyor. Bu durum beni sevindiriyor, çünkü YouTube’da ‘tüketici’ iken artık ‘üretici’ de olabildiğimizi gösteriyor.

YouTube’a gösterilen ilgiyi neye bağlıyorsunuz?

YouTube öncesinde sosyal mecralarda paylaşım yapıp para kazanabileceğiniz çok mecra yoktu. YouTube bu anlamda bir çığır açtı. İnsanlara ün ve para vadediyor. Ün ve para da pek çok insanın istediği bir şey. İkisini bir arada bulunca sanıyorum insanlar kayıtsız kalamıyor.

YouTube’da para kazanmak gerçekten mümkün mü?

Elbette mümkün ancak Türkiye’de sanıldığı kadar ciddi miktarları doğrudan YouTube’dan kazanmak pek olası değil. Türkiye’deki ünlü YouTuberlar da aslında gelirlerinin büyük bölümünü doğrudan YouTube’dan kazanmıyor. YouTube ile üne kavuşuyor, daha sonra etkinlik ve reklam projelerinde yer alarak gelir elde ediyorlar. YouTube, ödeme yaptığı kişilerin gelirlerini paylaşmasını istemiyor. Bu nedenle istisnalar dışında elimizde net rakamlar yok. Ancak ortalama gelirleri biliyoruz.

Peki, YouTube’da para kazanmak için neler yapılmalı?

Sadece YouTube’da değil, tüm sosyal mecralarda para kazanmak için öncelikle başarılı bir yayıncı olmak gerekiyor. Sosyal medyada başarı, zamanla takipçiyi de beraberinde getiriyor. Ne kadar çok sadık takipçiniz olursa o kadar güçlü oluyorsunuz.

Sosyal medyada başarılı olmak ise bilgi, deneyim ve emekle mümkün olabiliyor. Ancak bu noktada başarılı olmak isteyenlere 3 önemli öneride bulunabilirim: Samimi olmaları, kaliteli içerik üretmeleri ve son olarak da yayınlarında sürekliliği sağlamaları. Samimi ve kaliteli videolar üretip, bunları da düzenli ve sürekli şekilde yayınlamayı başarırsanız YouTube’da ünlü de olabilir ve belki de ABD’deki örnekler gibi milyonlarca dolar kazanabilirsiniz.

Ülkemizde video bloglar özellikle hangi konularda daha yaygın?

Türkiye’deki YouTube izleyicilerinin yaş ortalaması düşük. Bu nedenle genellikle gençlere, çocuklara ve hatta bebeklere yönelik kanalların sayısı daha fazla. Oyun kanalları, video bloglar önde gidiyor.

Ancak bunun yanı sıra ürün incelemeleri, “Nasıl yapılır?” videoları, röportajlar da ilgi görüyor. Son zamanlarda televizyonda yayına hazırlanırmış gibi profesyonelce hazırlanan videoların yayınlandığı kanallar da hızla artıyor. YouTube’da kanal çeşitliliği ve daha da önemlisi kalite her geçen gün artıyor.

YouTube’da en çok izlenen videolar hangileri?

YouTube tarihinde büyük rekorları genellikle müzik klipleri kırdı. Öyle ki YouTube tarihinde en çok izlenen 10 videonun 9’u müzik klibi.

PSY’ın 15 Temmuz 2012’de YouTube’a yüklenen Gangnam Style isimli müzik klibi YouTube’un “en çok izlenen videosu” olduğunda sistemi de kilitlemişti. Gangnam Style öylesine büyük bir ilgi gördü ki, YouTube’un videoların izlenme sayısını gösteren sayacı bozuldu. Gangnam Style, 2 milyar 147 milyon 483 bin 647 kez izlendikten sonra sayaç arızalandı.

YouTube ve video bloglar neleri değiştirecek?

YouTube ve video bloglar dünyada pek çok değişime önayak oldu ve çok daha fazlasına da olacak. YouTube’un dünyamızda yaptığı değişimin bir bölümüne tanıklık ettik ancak film henüz yeni başlıyor gibi görünüyor. Daha yolun çok başındayız ve sanıyorum hepimizi çok farklı sürprizler bekliyor.

Değişimi son günlerde sayıları hızla artan aday adaylarının propagandalarında da görüyoruz. Siyaset ve propaganda da YouTube’dan etkilenmiş görünüyor. YouTube kitlelerin ilgisini çekmeyi başarınca kitlelere ulaşmak isteyen politikacılar için de önemli bir hal almaya başladı. Özellikle, 2008’deki ABD Başkanlık Seçimlerinde YouTube da pozitif etkisiyle dikkatleri üzerine çekti.

Demokrat Parti’nin başkan adayı Barack Obama için ciddi bir sosyal medya kampanyası yürütüldü ve bunun önemli bir bölümü YouTube’da gerçekleşti. Kampanya sürecinde kurulan MyBO web sitesi ile taraftarların Obama’ya destek veren içerik üretmeleri için bir alan oluşturuldu. Sadece burada Obama destekçileri tarafından yaklaşık 400 bin video üretilerek, YouTube’a yüklendi. Çok sayıda blog oluşturularak da yazılı içerik oluşturuldu. MyBO ile başarılı bir “wikinomi” örneği sergilendi.

YouTube, sadece ABD’de değil İngiltere, Fransa, İtalya ve Türkiye’de de politik çalışmalarda önemli bir araç haline bu dönemde gelmeye başladı.

Ancak bu araç her zaman başarıyı da garantilemiyor sanırım?

Elbette, garantilemiyor. Hatta YouTube kötü kullanılırsa başarısızlığın önemli bir nedeni de olabilir. YouTube, 2006 seçimlerinde ABD’deki yarışta Cumhuriyetçi senatör Georges Allen’in en büyük sorunu haline dönüştü. Allen’in ırkçı açıklamalar yaptığı öne sürülen ve YouTube’ta kamuoyuna paylaşılan görüntüleri nedeniyle seçimleri kaybettiği değerlendirmesi çokça yapıldı.

Kaynak: CNN Türk