Podcast Seslendirmesi Nasıl Yapılır? [5 Madde]
- 14/01/2021
- Yayınlayan: Elif Akın Yüksel
- Kategori: Dijital Yayıncılık
İlk örneklerini 2000’li yılların başında gördüğümüz podcast yayıncılığı, son yıllarda ülkemizde ve dünyada giderek popülerliğini artırıyor. Bu makalede podcast yayıncılığı alanında fark yaratmanızı sağlayacağını düşündüğüm seslendirme konusununu detaylı olarak ele alacağım.
Öncelikle, “Peki podcast nedir?” sorusuna yanıt bulalım. “Podcasting, çoğunlukla bir seri halinde radyo programları, videolar ve benzeri dijital medya ürünlerinin internet üzerinde bilgisayar ve akıllı cep telefonu, tablet gibi taşınabilir cihazlara indirilebilecek şekilde yayınlaması olarak tanımlanmaktadır. Bu şekilde söz konusu cihazlara indirilmiş dosyalara ‘Podcast’ denir.” [1]
Podcast yayınlarınızı Spotify, iTunes, YouTube gibi çeşitli platformlara yükleyerek milyonlarca kişiye ulaşabilir ve sadık bir dinleyice kitlesi yaratabilirsiniz. Hatta kendi markanızın reklamını yapabilirsiniz. Ürün ve hizmetleriniz hakkında bilgiler içeren konuları işleyerek reklam yapabilirsiniz. Unutmayın ki podcastler dijital pazarlama ve özellikle de içerik pazarlaması alanlarında etkinliğini hızla artıran mecralardır.
Edison Research’ün yaptığı araştırmaya göre, Amerika’da her ay 73 milyon, her hafta 48 milyon kişi podcast dinliyor. Bu kişiler ortalama 7 podcast tüketiyorlar. [2]
Burada sormamız gereken önemli soru şu: Türkiye’de rekabet henüz kızışmamışken dinlenir olmayı, daha büyük kitlelere ulaşmayı nasıl başarırsınız?
Seçtiğiniz konunun; güncel, sıra dışı, ilgi çekici, eğlendirici olması, bilgi içeren, öğretici içerikler olması kuşkusuz etkili olsa da kaliteli ve iyi bir ses tonuyla kaydedilen yayınlarınız dinlenme oranlarınızı ciddi oranda artıracaktır. Bu yazımızda 5 maddede Podcast yayıncılığında iyi ve kaliteli seslendirmenin püf noktalarını anlattık.
1. İyi Podcast Kaydı İçin Ortam Sesi, Yalıtımı İyi Olmalıdır
Ses kaydı alacağınız oda gürültüsüz ve küçük olmalıdır. Odanın büyüklüğü en fazla 20 m² olmalı. Yankı, eko yapmamalıdır. Ses kayıt odası yapmayı planlıyorsanız akustik süngerler ve akustik kumaş kaplı panellerle odanızı kaplayabilirsiniz. Ses stüdyosu kurmak yerine evinizde ortam seslerinin gelmeyeceği bir odanızı da tercih edebilirsiniz.
2. Kaliteli Bir Mikrofon İşinizi Fazlasıyla Görecektir
Podcast’e yeni başladığınızda ilk etapta yatırım yapmak istemiyorsanız, akıllı cep telefonlarınızla da sesini kaydedebilirsiniz. Telefonun mikrofon kısmını çok fazla sesinize yakınlaştırmadan seslendirme yapabilirsiniz. Podcastleriniz ilgi görünce profesyonel bir mikrofon ihtiyacınız olacaktır. (Ancak önerimiz kaliteli bir mikrofonla başlamanız olacaktır.)
Parazit gibi istenmeyen seslerin ortaya çıkmasını engeleyen profesyonel mikrofonlar tercih edilmelidir. Podcast yayınları için genellikle RODE marka mikrofon modelleri kullanıldığını gözlemliyorum. Bunun alternatifi olarak bir Alman markası olan Behringer de tercih edilebilir. Behringer bu anlamda fiyat/performans ürünleriyle dikkat çeken bir marka olarak Türkiye pazarında yer almaktadır. Bizler, Medya Akademi Podcast yayınlarımızda RODE marka NT1-A model mikrofon kullanıyoruz. Mikrofonla ses kaydı alırken kulaklık da kullanabilirsiniz. Böylelikle kendi sesinizi duyarak kendinizi daha etkili ifade edebilirsiniz.
3. Podcast Yayını Öncesi Ses Egzersizleri Yapmalısınız
Ses kaydı almadan önce ses ve nefes çalışmaları yapmalısınız. Özellikle yüz, dudak kaslarınızın etkili çalışması için uygun egzersizler yaparak önce ısınmayla işe başlayabilirsiniz. Isındıktan sonra diyafram nefesi çalışması yaparak nefesinizi doğru kullanmayı öğrenirsiniz.
Böylelikle podcast yayını yaparken diyafram nefesinizden kuvvet alarak daha kuvvetli ve etkili bir sesle yayınlarınızı yapabilirsiniz.
4. Diksiyon Eğitimi ile Türkçe İfadenizi Güzelleştirin
Türkçe yazıldığı gibi okunan bir dil değildir. Bazı kelimelerin Türkçe söyleyişinde farklılıklar vardır. “İstanbul Türkçesi”ni baz almalıyız. Diksiyon eğitimi ile Türkçe kelimelerin nasıl telaffuz edildiğini öğrenerek, doğru tonlama ve vurgu ile anlatmak istediğinizi daha etkili bir biçimde dinleyicilerinize aktarabilirsiniz.
Storytel gibi sesli kitap okuma uygulamalarında seslendirme sanatçılarını dinleyerek Türkçe’yi nasıl kullandıklarına, nasıl tonlama ve nerede vurgu yaptıklarına dikkat edebilirsiniz. Ayrıca Etkili İletişim ve Diksiyon alanında eğitim ve danışmanlık talepleriniz için Medya Akademi’yle iletişime geçebilirsiniz. Bunun için, sayfanın üstünde yer alan menüden iletişim sayfasını kullanabilirsiniz.
5. Podcast Yayınlarınızdan Hemen Önce Yemek Yemeyin
Spiker, sunucu ve seslendirme sanatçıları yayına çıkmadan ya da bir metin okumadan hemen önce yemek yemezler. Tok bir karınla seslendirme yapmak zor olacaktır. Tok bir karın kan şekerinizi yükselteceği için anlatmak istediğiniz konuya odaklanmanızda ve ifade etmenizde zorluk yaşabilirsiniz. Mide dolu olduğu için nefes alımınızı etkileyecek nefes nefese kalarak sesiniz kesik kesik ve yorgun çıkacaktır. Yayına başlamadan en az 2 saat önce yemek yemenizi tavsiye ederiz.
Başarılı ve etkili bir podcast yayını için profesyonel yardım da alabilirsiniz. Bu çerçevede Medya Akademi’nin ilgili eğitim programına katılabilirsiniz. (Podcast ve Radyo Yayıncılığı Eğitimi için tıklayın.)
Kaynaklar:
1. Okan Yüksel, Tüm Boyutlarıyla Dijital Pazarlama ve Sosyal Medya, Medya Akademi Yayınları, Ankara 2020, s.170
2. Spotify’ın Hamleleri ve Podcast Sektörü’nün Geleceği, Link: www.newslabturkey.org/spotify-podcast/