fbpx
10. Yıl (2013 - 2024)
Medya Akademi, Ankara Ofisi
ODTÜ Teknokent
Telefon

Reddit Nedir? Nasıl Kullanılır?

İnternet kullanıcılarının bilgi kaynaklarına ayırabildikleri zaman ve harcayabildikleri enerji arttıkça, bu konuya odaklı olarak yayın yapan platformlar da ciddi bir yükselişe geçti. Ekşi Sözlük ve Wikipedia gibi geniş katılımlı siteler bunlara verebileceğimiz yerli ve yabancı örnekler olarak öne çıkmakta.

Bu makalede ise, bu iki siteye de benzer özellikler barındıran, ancak açık kaynaklı olma durumunu biraz daha geniş kitlelere yayabilmiş olan bir siteden bahsetmek istiyoruz: Reddit.

Reddit nedir?

2005’te hizmet vermeye başlayan site, günümüze kadar inanılmaz bir kullanıcı katkısı aldı ve bilgi kaynağı olmak adına ciddi bir arşiv oluşturmayı başardı.

Reddit, aylık yüz milyonları bulan ziyaretçi sayısı, her gün yerine bir yenisi eklenen ve kullanıcılarına katkı sunan tartışmaları, bu tartışmaların editörler tarafından kontrol altına alınması gibi kontrol mekanizmalarıyla kullanıcılarına hizmet sunan bir komünite sitesidir.

Kullanıcılar burada kendilerine özel olarak topluluklar oluşturabilmekte, bunları gönüllü olarak kendileri yönetebilmekte ve dışarıya açabilmekteler. Tamamen gönüllü olarak hizmet veren ve redditör olarak adlandırılan denetleyicileri sayesinde de tartışmalar seviyeli bir şekilde yürümekte ve hakarete, aşağılamalara, “trollük” olarak adlandırılan konu baltalama faaliyetlerine mümkün olduğunca engel olunmakta.

Sitenin “görgü kuralları” olarak açıkladığı başlıklardaki açıklamalarının bir kısmı da bu yazdıklarımıza dayanıyor: karşınızdakinin insan olduğunu unutmayın ve diyaloglarınızı internet ortamında söyleyebildiklerinizi yüzüne söyleyip söyleyemeyeceğini tartarak gerçekleştirin.

Rakiplerinden farkları nedir?

Bir sosyal imleme sitesi olarak da adlandırılabilecek olan Reddit, sitenin hizmetinden faydalanan kişilerin kendi girdikleri siteleri, okudukları ve beğendikleri alıntıları paylaşabildikleri imleme siteleriyle benzer özellikleri taşıyor.

Bu konuda yerli rakiplerinden başlıca üstünlüğü ise anadil olarak İngilizceyi kullanması sebebiyle uluslararası ulaşıma açık olması ve oldukça bilinen bir mecra oluşu.

Ayrıca tartışma ortamına diğerlerinden daha fazla izin vermesi de onu cazip kılan özellikleri arasında.

Sitede yapılan yorumlar diğer kullanıcılar tarafından iyi veya kötü olarak oylanabiliyor, bu da kullanıcının popülaritesini ve verdiği yorumların ne kadar ciddiye alınması gerektiğini az çok sezebilmenizi sağlıyor.

Sadece bilimsel, edebi veya entelektüel tartışmaların, soru sorma faaliyetlerinin yürütülmediği site, aynı zamanda eğlenceye ve mizaha da oldukça açık bir yapıya sahip. Önümüzdeki günlerde de aynı formunu bozmadan ilerlediği takdirde reddit unutulmak bir yana, taklitlerinin daha da fazla üretileceği ve hem kendisini, hem de kullanıcılarını ciddi anlamda besleyebilecek bir mecra olarak önümüzde duruyor.

Reddit nasıl kullanılır?

Reddit de tıpkı Wikipedia ve sözlükler gibi üyelik sistemi ile çalışmakta, siteyi herkes okurken sadece üyeler birşeyler yazabilmektedir. Siteye üye olmak ücretsizdir. www.reddit.com adresinden ulaşabileceğiniz sitenin Türkçe menüsüden kolayca üyelik işleminizi yapıp Reddit’i dilediğiniz gibi kullanmaya başlayabilirsiniz.

Not: Medya Akademi Blog’ta sosyal mecralar hakkında daha fazla içerik için “Sosyal Medya” kategorisini ziyaret edebilirsiniz.



Bir yorum yazın