fbpx
10. Yıl (2013 - 2024)
Medya Akademi, Ankara Ofisi
ODTÜ Teknokent
Telefon

Uzmanından İyi Blog İçin 15 Önemli Öneri

Blog yazanlar veya yazmak isteyenler için deneyimlerimi paylaşma fikri uzun zamandır aklımdaydı. Kişisel blogumun Soru&Cevap forumuna gelen “İyi blog için neler önerirsiniz?” sorusu uzun süredir ertelediğim bu makaleyi yazma zamanının artık geldiğini görmemi sağladı.

Şimdi 9 yıllık blog yazarlığı serüvenimde edindiğim bilgi ve deneyimleri paylaşma zamanı… Madde madde “iyi blog” oluşturmak için yapmanız gerekenleri aktaracağım…

Yaygın ve Kullanışlı Bir İçerik Yönetim Sistemi (CMS) Kullanın

Blogunuzdaki içeriği yayınladığınız sisteme içerik yönetim sistemi denir. Blogunuz için yaygın ve kolay kullanılabilen bir içerik yönetim sistemi kullanmanız yararınıza olur.

Dünyanın en popüler içerik yönetim sistemi WordPress sizlere blogunuzu kolayca kurma, tasarlama ve içerik oluşturma konularına yardımcı olacaktır. Ancak Joomla veya Drupal gibi daha farklı içerik yönetim sistemleri de kullanabilirsiniz.

Blogunuzun Temasını, Tasarımını Önemseyin

İnsan ilişkilerinde olduğu kadar bloglar için de “görünüş” ilk izlenim için önemlidir. Blogunuza gelen ziyaretçileri etkilemek için blogunuzun temasını doğru seçmeli, tasarımını geliştirmelisiniz. Kötü bir temaya sahip, iyi tasarlanamamış bir blog okuyucuların ilk izlenimini olumsuz etkiler.

Kötü bir tema ile kazanmış olduğunuz sadık okuyucularınızı/izleyicilerinizi de kaybedebilirsiniz. Yazılarınız rahat okunamaz, videolarınız kolaylıkla izlenemezse insanlar blogunuzda zaman geçirmeyeceklerdir.

Hakkında ve İletişim Sayfalarını Ekleyin

Blogunuzda yazılarınızın yanı sıra sayfalar da yer almalıdır. Özellikle “Hakkında” ve “İletişim” sayfaları iyi bir blog için önemlidir. İnsanlar sizin kim olduğunuzu bilir ve ulaşılabilir bir kişi olduğunuzu görürlerse blogunuza olan güvenleri artar.

İyi olduğunu düşündüğüm birer örnek için blogumun “Özgeçmiş” ve “İletişim” sayfalarına bakabilirsiniz.

İlgi ve Bilgi Sahibi Olduğunuz Konularda Yazın

İlgi ve bilgi sahibi olunan konuda blog yazmak başarıya ulaşmak için önemli. Fazla bilginiz olmayan, ilgilenmediğiniz bir konuda blog tutuyor olmak motivasyonunuzu zaman içerisinde düşürecektir.

Eğer bilgi ve ilginiz olan konular herkesçe yazılıp çizilmiyorsa başarıya ulaşmak sizin için daha kolay olabilir. Genel konulardansa daha niş konulara yönelmek, blogunuzu daha değerli kılacağı gibi homojen ve kaliteli bir okuyucu kitlesine ulaşmanızın da önünü açacaktır. Örneğin arabalar hakkında blog açmak yerine yelkenliler hakkında bir blog açmak sizi başarıya daha kolay ulaştıracaktır.

Etkileyici Yazılar Yazın

“İyi blog” tasarımı kadar içeriğiyle de fark yaratmalıdır. Bu nedenle etkileyici yazılar yazmanız önemlidir. (Bir video blogunuz varsa bunu “etkileyici videolar çekmeniz önemlidir” olarak da algılayabilirsiniz.)

Peki etkileyici yazı nedir? Bir yazı, okuyucuların bilgi, düşünce ve duyugularını değiştirebildiği kadar etkileyicidir. Bu nedenle içerdiği bilgilerle veya oluşturduğu hislerle okuyucuların düşünce ve duygularını değiştiren yazıları “etkileyici” olarak tanımlayabiliriz.

Görsel İçerikleri İhmal Etmeyin

Fotoğraf, infografik ve video gibi görsel içerikler kullanmak ziyaretçileri daha uzun süre blogta tutmaya yardımcı olabiliyor. Bu nedenle yazılarınızı mümkün olduğu kadar fotoğraf ve infografiklerle destekleyin. Hatta videolar çekerek veya Youtube gibi servislerdeki ilgili videoları embed ederek sitenize ekleyin.

İçeriğinizi fotoğraf, infografik ve videolarla desteklemek okuyucuların blogunuzdan hemen çıkmasını engelleyerek blogunuzda geçirdikleri süreyi artıracaktır. Ayrıca doğru fotoğraf ve video kullanımı blogunuzu SEO anlamında da daha güçlü kılacaktır. (SEO konusunu iki madde sonra ele alıyorum.)

Dil ve İmla Kurallarına Uyun

Dil ve imla kurallarına uygun olmayan bir yazı okuru sıkacak, “yazar bu yazıya önem vermemiş” algısı yaratacaktır. Bir yazı, yazarı tarafından önemsenmezse okurları tarafından da önemsenmeyecektir. Bu nedenle yazılarınızı önemseyin, okuyucularınıza da bunu kaliteli içerikle birlikte dil ve imla kurallarına da uyarak gösterin.

Dil ve imla kurallarına uymak, okuyucularınız için olduğu kadar arama motorları için de olumlu etki yaratacak ve sitenizin SEO anlamında daha iyi olmasını sağlayacaktır.

SEO’yu Önemseyin, Öğrenin

SEO (Search Engine Optimization) yani “Arama Motoru Optimizasyonu” blogunuzun arama motorlarında hangi sırada yer alacağını belirler. Google’da yapılan aramalarda blogunuzun hangi sayfada, hangi sırada olduğu blogunuzun ziyaretçi sayısını dramatik şekilde artırabileceği gibi azaltabilir de.

İyi blog için arama motoru opitimizasyonunu en iyi şekilde yapmanız gerekmektedir. Bunun için de SEO’yu önemsemeniz, öğrenmeniz önemli. Bu konuda ilk olarak SEO Nedir? Ne İşe Yarar?, Site İçi SEO Önerileri ve Yerel SEO Önerileri başlıklı makaleleri okuyabilirsiniz.

SEO konusunda blogunuzu kendiniz geliştirebileceğiniz gibi bu alanda hizmet veren profesyonellerden veya şirketlerden de destek alabilirsiniz. Ancak benim önerim bu konuya sizin vakıf olmanız, internette araştırarak veya bu konuda verilen eğitimlere katılarak bilgi birikiminizi artırmak olacaktır.

Periyodik Olun, Okuyucular Sizi Öngörebilsin

Periyodikleşme okuyucu sadakatini artırmakta en önemli silahlardan bir tanesidir. Arama motorlarından sitenize gelen bir ziyaretçi yazdıklarınızı beğendiyse bunun öncesinde ve sonrasında paylaştığınız yazılara da göz atacaktır. Tüm bu içeriğe göz atarken sizin paylaşım sıklığınızı, (eğer var ise) periyodunuzu da fark edecektir.

Bir paylaşım periyodunuz olmalı ki, o izleyici sizin yeni yazınızın ne zaman yayınlanacağını öngörebilsin. Öngörebilsin ki, yayınladığınız yeni yazıları okumak için blogunuza yeniden gelsin.

İzleyicilerin sadakatini sağlamak için periyodik şekilde yazı yazmak, yayınlamak oldukça önemli. Tıpkı televizyondaki dizi veya programların bir yayın saati olduğu gibi sizlerin de bir yayın zamanınız olsun. Örneğin her Cuma 20.00’da veya haftanın iki günü yazı yayınlayın, okuyucularınız o gün o saatte sizin içerik paylaşacağınızı bilsinler. Bu onların sizin blogunuza sadık olmasını sağlayacaktır.

Web 2.0’ın Gerekliliklerini Sağlayın

Web 2.0′ın etkileşim ortamını sağlamak, bu ortamı kullanmak okuyucular üzerinde oldukça etkili. Bu nedenle blogunuzda sizin oluşturduğunuz içerik kadar okuyucularınızın oluşturacakları içerikleri de önemseyin.

Okuyucularınızla etkileşime neden olacak ortamlar yaratın. Örneğin yazılarınızın altında okuyucuların yorum yapmasını sağlayan eklentiler kullanın. Yapılan yorumları değerlendirin, cevaplayın.

Yorumun dışında daha sıra dışı yollar da deneyin. Örneğin Medya Akademi’de olduğu gibi blogunuzda bir Soru & Cevap forumu ekleyerek, uzman olduğunuzu düşündüğünüz bir konuda soru alıp, yanıt verin.

Sosyal Medyada Aktif Olun

Sosyal medyada aktif olmak, özellikle yazıları Facebook ve Twitter’da paylaşmak arkadaşlarınızı ve yeni insanları blogunuza çekmek için faydalı olabilir. Bu nedenle sosyal medyayı aktif olarak kullanmanızı öneririm.

Yazılarınızı sosyal mecralarda mümkün olduğu kadar fazla görünür kılın. Bunun için hem siz paylaşım yapın, hem de insanların nasıl paylaşabilecekleri içerikler oluşturmaya çabalayın.

Blogunuzun Reklamını Yapın

Genellikle insanlar bloglarına reklam ekleyip para kazanmak ister. Ancak o aşamaya gelebilmek için blogunuzun popüler hale gelmiş, belirli bir ziyaretçi sayısına ulaşmış olması gerekir. Bu noktaya ulaşana kadar blogunuzun reklamını yapmanız oldukça işe yarayabilir.

Google Adwords ve Facebook, internet reklamcılığı ile uygun fiyatlara blogunuzu on binlerce kişiye ulaştırma imkanı sunmaktadır. Bu imkanı kullanın! Blogunuzun popülerleşme süresi böylelikle oldukça kısalacaktır.

İyi Bir Gelir Modeli Oluşturun

Reklamlar veya sponsorlu içeriklerle gelir modelleri oluşturmak işi daha sürdürülebilir yapıyor. Bu nedenle blogunuzda bir gelir modeli oluşturmanız gerekli. Belki ilk zamanlarda para kazanmak kolay olmayabilir ama blogunuzun popülerleşmesine paralel olarak elde edeceğiniz gelir de artacaktır.

Gelir modeli oluşturmak ve blogunuzdan gelir etmek, blogunuz için profesyonel destek almanızı da sağlayabilir. Örneğin blogunuzda reklam yayınlayarak kazandığınız parayı bir grafikere veya SEO uzmanına vererek profesyonel destek alabilirsiniz.

Blogunuzu Eklentilerle Güçlendirin

WordPress gibi pek çok içerik yönetim sistemi blogunuzu geliştirmenize olanak sağlayan eklentiler sunar. Pek çoğu ücretsiz olan bu eklentileri blogunuza dahil ederek iyi sonuçlar alabilirsiniz. İyi blog sahibi olmak istiyorsanız, blogunuzu mutlaka eklentilerle güçlendirmenizi öneririm.

Benim blogumda kullandığım ekentilerin bir bölümü şöyle: Akismet, AnsPress, FeedBurner Form, Quote Tweet, upPrev, ve Yoast SEO. Bunları

Kategori ve Etiket Kullanımını Önemseyin

Blogunuzdaki içeriği kategorilere ayırmak, arşivinizi daha kullanışlı ve ulaşılabilir kılacaktır.

Kategorileriniz okuyuculara/izleyicilere blogunuzun ne hakkında olduğu konusunda da iyi bir fikir verecektir. Bu nedenle blogunuzda kategorileri aktif hale getirmeniz ve en iyi şekilde kullanmanız işe yarayabilir.



Bir yorum yazın