VPN Nedir? VPN Nasıl Çalışır? En Başarılı VPN Uygulamaları
- 13/02/2015
- Yayınlayan: Aslı Gökdemir
- Kategori: Açık Kaynak İstihbaratı
Bir yanda dünyanın dört bir yanında ardı ardına gelen erişim engellemeleri, öte tarafta internetin hayatımızın içine daha çok dahil olmasıyla birlikte internetteki mecralara olan bağımlılığımızın artması… Bu durum sıradan internet kullanıcısının bile öğrenmesi gereken çeşitli teknikleri öne çıkarttı. Bunlardan birisi de son zamanlarda çok sık duyduğumuz ve dünyanın herhangi bir ülkesinde erişimi engellenen sitelere ulaşmamızı sağlayan VPN servisleri. Google’da en çok aranan kelimeler arasında “VPN nedir?” olması bir tesadüf değil.
VPN Nedir? Ne İşe Yarar?
Türkçeye “sanal özel ağ” olarak çevrilebilecek VPN, erişim engellemelerini çeşitli “yansıtma” yöntemleriyle aşmayı sağlamaktadır. Örneğin İran’da iken ülkede erişim engeli olan bir siteye girmek için VPN hizmetini kullanıp, o siteye girebiliyorsunuz.
Birçok alanda kullanılan VPN uygulamaları, bazı durumlarda internete konulan sansürü aşmak için kullanılabileceği gibi lokasyon ve mesafe konusundaki sıkıntıları çözmek amacıyla kullanılabilmekte. Örneğin Türkiye’den internete girmenize rağmen VPN ile sanki ABD’den veya başka bir ülkeden internet girmişsiniz gibi davranabilirsiniz.
Üniversiteler de Kullanıyor
Türkiye’de Twitter, YouTube gibi çok kullanıcılı sitelere erişim engellendiği zaman gündeme gelen VPN servisi aslında Türkiye’deki üniversiteler tarafından daha önce de yoğun olarak kullanıldı.
Ders seçimleri, makalelere ücretsiz ulaşım gibi imkanlara sadece kendi ağ sistemleri üzerinden izin veren üniversiteler, çeşitli sebeplerle kampüsleri dışında bulunan öğrencilerine bu hizmetlere evden ulaşım imkanı sağlayabilmek için VPN hizmetini kullandırmakta.
Yine aynı şekilde güvenlik sebebiyle sadece şirket içinden erişilebilen mail adreslerinin ağ kısıtlamaları, evden çalışan kişilerin girebilmesini sağlamak amacıyla VPN ile mümkün olabilmektedir.
VPN Nasıl Çalışıyor?
VPN servislerinin çalışma mantığı aslında çok basit. Bir örnekle anlatmak gerekirse, örneğin bir ülkede erişimi engellenen bir site oldu ve siz o ülkede söz konusu siteye girmek istiyorsunuz.VPN hizmetini kullanınca VPN servisi sizin bağlantınızı önce başka bir ülkeye taşıyor. Sonra da o ülke üzerinden istediğiniz siteye girme şansınız oluyor.
Başarılı VPN Uygulamaları
Peki, en iyi VPN uygulamaları arasında bir sıralama yapacak olsak hangilerini tercih ederdik? Aslında en iyileri sıralamak çok zor. Bu kişiden kişiye değişir. Bu nedenle biz sadece kullandıklarımız arasında iyi kabul ettiğimiz, başarılı servisleri sizlere sıralamak istedik. Önerilerimiz şu şekilde:
CyberGhost: Twitter’ın Türkiye’de yasaklanmasının ardından bu lokasyondan hizmet almak isteyen kullanıcılarına bir senelik ücretsiz bağlantı vereceğini açıklaması ile ülkemizde tanınırlığı artan CyberGhost, aynı zamanda ücretsiz VPN seçenekleri de sunuyor.
Elbette ki bu seçenekler paralı olanlar kadar geniş kapsamlı değil ve süre kısıtlaması mevcut. Yine de kendisini VPN kullanımına başlangıç için iyi bir alternatif olarak düşünebiliriz.
TorGuard: Ücretli bir servis olan TorGuard’ı diğerlerinden ayıran özelliği kişinin kullanım alışkanlıklarına göre farklı özelliklerle çalıştırılabilmesi.
Dosya indirme ihtiyacınız çoksa sizi farklı alternatiflere yönlendiren program, sadece internette gezinmeyi ve çeşitli ağ engellerini aşmayı planlıyorsanız standart uygulamasını da sunabiliyor. Bu sırada ise farklı fiyat seçenekleri ortaya çıkıyor.
Private Internet Access: Internet trafiğinin anonim bir hale getirilmesi özelliğini sunan ve bilgilerin size ait olduğunun kanıtlanmasını tamamen engelleyen program, mahremiyet ve dışarıdan gelebilecek sızmalar konusunda oldukça katı politikalar izliyor.
Yurt dışından hizmet alımı konusunda da kendisinden faydalanabileceğiniz program, tek hesaptan çoklu cihaz bağlantısını da destekliyor ve ücreti diğerlerine kıyasla oldukça sembolik kalıyor.
Önemli bir not: VPN hizmeti kullanırken, yaptığınız tüm işlemler, o hizmeti sunan servis tarafından görülebilir. Bu nedenle 3. kişilerin görmesini istemeyeceğiniz bilgileri VPN üzerinden paylaşmayın. Örneğin bankacılık işlemlerini VPN üzerinden yapmayın.