fbpx
10. Yıl (2013 - 2024)
Medya Akademi, Ankara Ofisi
ODTÜ Teknokent
Telefon

Gazeteci Olmak İsteyen Üniversite Öğrencilerine Kariyer Önerileri

Türkiye’de çok sayıda iletişim fakültesi olsa da gazetecilik yapılabilecek az sayıda iyi kurum var. Bu nedenle İletişim Fakültesi’nde (ve aslında gazeteci olmak isteyen öğrencilerin okudukları diğer pek çok fakültede) öğrencilerin doğru bir kariyer planı yapmaları ve henüz öğrenci iken sektöre iyi bir kurumda girmenin bir yolunu bulmaları gerekiyor.

Bu makalede, kendi deneyimlerimden yola çıkarak, İletişim Fakültesi’nde okuyan öğrencilerin başarılı bir kariyere sahip olmaları için yol göstermek istiyorum.

Derslerinizi Önemseyin

Dersleriniz hayatınızdaki en önemli konu olmamasına rağmen yine de önemsenmesi, mümkün olduğu kadar yararlanmanız gereken şeyler. Derslerinizden olabildiğince fazla şey öğrenmeye çalışın. Neyin ne olduğunu en azından teorik olarak öğrenmeye bakın. O bilgiler bir şekilde meslek hayatınızda karşınıza çıkacak, bu gerçeği göz önünde bulundurun.

Mutlaka Staj Yapın

Elbette işin teorisini çok iyi biliyor olmanız sizi iyi bir gazeteci yapmaz. En fazla iyi bir akademisyen olabilirsiniz. İşin pratiğini görmek için staj yapmanız gerekiyor. Zorunlu olsun veya olmasın, mutlaka iyi bir kurumda staj yapmaya çalışın. Burada işin pratiğini görme, sektörü tanıma şansınız olacaktır. (Staj başburularınız için Orbis Medya’yı önerebilirim. Türkiye’de pek çok başarılı sektörel yayın çıkartan ve internet girişimi yapan Orbis Medya’ya staj başvurusu yapmak için ik@orbisdijital.com adresini kullanbilirsiniz. Ön yazınıza bu blog yazısından bahsetmeyi de unutmayın. Etkisi olacaktır.)

Staj yapmanın en önemli faydalarından birisi de kendinizi tanıtabilecek olmanızdır. Staj sürecinde kendinizi kanıtlamaya çalışın ve çalıştığınız kurumdaki insanları etkileyin. Böylelikle yarın o kuruma iş başvurusu yaptığınızda rakiplerinizden çok daha şanslı bir konum sahibi olursunuz.

Sosyal Medyayı İyi Kullanın

Gazeteci olmak isteyip sosyal medyada olmamak büyük hata! Mutlaka Facebook, Twitter, Instagram ve Youtube gibi sosyal ağlarda olun. Bu sosyal ağları iyi kullanarak profesyonel gazetecilerin dikkatini çekmeye çalışın.

Çalışmalarınızı, işlerinizi, projelerinizi sosyal medya hesaplarınızdan duyurun. Sosyal medyada mümkün olduğu kadar fazla kişiye ulaşmaya, takipçi toplamaya bakın. Sosyal medya en önemli çalışma alanlarınızdan birisi olsun ve bu alanda kendinizi geliştirin. (Bu konuda Medya Akademi’nin ilgili eğitimlerine katılabilirsiniz. Bireysel Eğitim başlığı altında, genel katılıma açık ilgili eğitimleri inceleyebilirsiniz.)

Öğrenci İken Yazmaya Başlayın

Blog yazmak size sandığınızdan çok daha fazla kapı açabilir. Medyada kariyer yapmayı düşünüyorsanız mutlaka bir blog açın. Çalışmak istediğiniz sektöre dair bir blog tutmak sizin bilgi birikiminizi ortaya koyduğu ve ne kadar çalışkan olduğunuzu gösterdiği için önemli.

Daha önce kendisiyle kitabı hakkında röportaj yaptığımız gazeteci Okan Yüksel, “İnternet Gazeteciliği ve Blog Yazarlığı” adlı kitabında özel ve iş yaşamında çevre edinmenin önemine vurgu yapıp, blog yazarak nasıl iş sahibi olunacağını anlatıyor.

Gündemi Takip Edin

Gazeteci olacaksanız gündemi yakından takip etmeniz gerekiyor. Gündemi mutlaka takip edin. Bunun için günde en az bir gazete okumanızı öneririm. Hatta her gün farklı bir gazete almanız çok daha yararlı olabilir. Ayrıca internetin sunduğu nimetlerden de yararlanın. Gündemi takip etmek için online kaynaklara da başvurun. Yabancı siteler ile dünya gündemine de ulaşabilirsiniz.

Özel olarak medya sektörünün gündemini de takip edin. Medyada ne olup bitiyor, nasıl gelişmeler yaşanıyor bunları Medya Akademi, NewsLabTurkey ve Journo gibi sitelerinden düzenli olarak izleyin.

Yeni Medya Gündemini Takip Edin

Türkiye, dünya ve medya gündemini takip etmek de yeterli değil. Medyanın önemli bir değişim, dönüşüm yaşadığı süreçte “yeni medya” olarak tanımladığımız alanda yaşanan gelişmeleri de takip etmelisiniz. Bunun için de Türkiye’de yayın yapan Webrazzi ve sosyalmedya.co gibi siteleri de izleyebilirsiniz.

Yabancı Dil Öğrenin

Yabancı dil, medya sektöründe aranan önemlikler arasındaki yerini aldı. Mutalak yabancı dil öğrenmeye çalışın. Yabancı dil bilmek sektörde farklılaşmanıza ve öne geçmenize olanak sağlar. Yabancı dil öğrenmek için kurslara gidebileceğiniz gibi online kaynaklardan da faydalanabilirsiniz.